top of page

Pauzeknop voor je leven?

Ik hoorde een reclame over een begeleidingstraject voor mensen met een burn-out. Wat me in de reclame raakte was een statement over het gevoel “een pauze knop in je leven nodig te hebben”. Hoe wanhopig graag je soms wil dat je op pauze kan rammen en, al was het maar heel eventjes, de wereld aan je voorbij kunnen laten gaan. Geloof me, ook ik ken dat gevoel, maar waar ik over door wilde gaan is het volgende: is het symptoombestrijding of is het probleemoplossend om te gaan voor pauze knop momenten? Is me-time claimen een vorm van symptoombestrijding? Want wat is de oorzaak van het overweldigende gevoel dat je kan krijgen, waardoor je op pauze wil drukken? Is het zo dat het gaat om het creëren van me-time omdat je anders te snel omvalt of is het belangrijk om te kijken naar je totale leven en in hoeverre jij oplaadt of weggeeft? Mijn gevoel zegt namelijk dat het laatste gaat naar de oorzaak van het probleem dat ervaren wordt.

En ja hoor, ik word ook doodgegooid met de boodschap dat ik moet zorgen voor mezelf, dat ik moet zorgen voor me-time, dat ik meer ben dan een specifieke rol in mijn leven, dat ik beter kan en dat het gaat om keuzes maken. De waarheid zit er wel zeker in, maar gaat wat mij betreft te veel om de makkelijke route. Dat waarvan ik voel dat een beetje een trend is in de wereld (bij veel mensen). Ik vind namelijk dat iedereen zich ietsje te gemakkelijk afmaakt van de verantwoordelijkheid die je hebt voor je eigen leven en dat jij degene bent die in controle is. Jij bent de baas en als er iets aan verandering toe is, ben jij degene die dat voor elkaar gaat krijgen. Zeker als het gaat over waar jij energie van krijgt en waar jij energie aan verliest. Het gaat mij niet om een regering omver werpen, maar wel dat je de taak op je neemt om ook daadwerkelijk voor jezelf te zorgen, want die fatalistische houding is echt iets dat tot het verleden mag behoren.

Het gaat over balans en het ontwikkelen en manifesteren van die balans is meer dan in je agenda een uurtje vrij plannen voor ‘me-time’. Waarbij ik wil benadrukken dat het absoluut een goed idee is om zo’n moment in je agenda te plannen! Maar als je structureel het gevoel hebt dat je een pauze knop nodig hebt, is er meer nodig. Wat je hiervoor heel goed kunt gebruiken is iemand die buiten je complete leven staat en met je over gedachten wil en kan wisselen om een aantal structurele aanpassingen te doen zodat jij de balans die JIJ nodig hebt kunt manifesteren en realiseren.

Moge het gevoel van volledige overweldiging jou voor altijd passeren! 😉 Tot die tijd ben ik er om met je van gedachte te wisselen.

Met alle liefs,

Daniëlle

bottom of page